Alltid FRAKTFRITT vid order över 499:- inom Sverige    |   TRYGG HANDEL - 25 år i branschen  |  MINA SIDOR

0

Favorit-ikon

0

0 produkter / 0 kr

Till varukorgen-ikon

0

Hem / Kundtjänst / Bra att veta

Bra att veta om kökets verktyg och produkter

Material

Gjutjärn: 

Är hållbart och starkt. Det leder värmen jämnt och håller kvar den länge. Perfekt till långkok. 

Skötsel: Gjutjärn bör inte rengöras med diskmedel utan endast med hjälp av varmt vatten. Med jämna mellanrum är det bra att pensla olja (helst efter varje användning) på gjutjärnet för att behålla dess kvalitet. 

Glas för matlagning. 

Pyroflam är flamsäkert glas och Durales och Pyrex är ugnssäkert glas. Båda sorterna håller värmen bra och reagerar inte med maten. 

Skötsel: Varmt vatten och diskmedel. Undvik stålull och slipande medel. 

Koppar: 

Har en god värmefördelning och håller i en evighet. 

Skötsel: Ej maskindisk eller skursvamp. Använd vatten och lämpligt rengöringsmedel. Ett husmorstips är att rengöra med en blandning av salt och ättika eller salt och citronsaft. 

Lergods: 

Lergods är relativt billigt och håller värmen och fukten. Det fungerar perfekt vid tillagning i ugn eller mikrovågsugn. 

Skötsel: Diskas i hett vatten. Ej skursvamp. Är lergodset oglaserat bör man inte heller använda diskmedel. 

Porslin: 

Tål hög temperatur och leder värmen jämnt och behåller den länge. 

Skötsel: Diska i varmvatten med diskmedel. 

Rostfritt stål: 

Hållbart och hygieniskt. Stålet  innehåller krom för att inte rosta. 

Skötsel: Diska i varmvatten med diskmedel. Undvik blek- och slipmedel. 

Stengods: 

Är starkare än lergods då det bränts vid högre temperatur. Perfekt till rätter med lång tillagningstid. 

Skötsel: Diskas i hett vatten. Ej skursvamp. 

Titan: 

Är en hård men lätt metall som är perfekt för fettsnål matlagning då maten fräser utan olja. Den fungerar även bra för att inte bränna vid maten. 

Skötsel: Diska i varmvatten med diskmedel. Ej stålull. 

Teflon: 

Tillsammans med Probon, Silverstone, Tefal och Xylan tillhör teflon polyetrafluoretylen. De är alla starka och hållbara. Är bra för att inte bränna vid maten och perfekt för fettsnål matlagning. 

Skötsel: Undvik skursvamp och nötande rengöringsmedel. 

Aluminium: 

Är ett relativt billigt material som leder värme väl. 

Skötsel: Ej maskindisk.   

Knivar: 

Brödkniven 

Har ett långt sågtandat blad som lätt skär igenom bröd eller andra mjuka matvaror med seg skorpa eller skal. Används ej till kött, frukt eller grönsaker. 

Kockkniven 

har ett väldigt brett blad och är den mest användbara kniven. Används för det mesta, allt från att skära kött till att finhacka örter. 20-25 cm lång blad lämpar sig bäst till hemmaköket. 

Allkniven 

är något kortare än kockkniven och har ett smalare blad. Den används till att skiva, skala, rensa och tranchera. 13-18 cm långt bör bladet vara. 

Tomat- och sandwichkniv

 har en sågtandad egg och är mycket kortare än brödkniven. Den fungerar på samma sätt som brödkniven men är smidig när brödkniven känns för stor. 

Skrapkniven 

är en miniatyrversion av kockkniven och används för att skala, skrapa och skiva små frukter och grönsaker. 8-10 cm långt bör bladet vara. 

Grönsakskniven 

har en aning uppåtsvängd spets och ett kort kurvat blad. Den är lämplig för att skala små, rundade grönsaker. 

Filékniven 

har ett tunt, mjukt svängt blad som är tillräckligt böjligt för att hålla god kontakt med konturerna på fick eller fågel. Bladet ska vara minst 18 cm långt. 

Ostkniven 

har hål i knivbladet, vilket gör att osten inte klibbar fast, medan den sågtandade eggen klarar av även hårda ostar. Knivspetsen fungerar även som serveringsgaffel. 

Skötsel av knivar:  
Förvara knivarna i ett knivblock där de är skyddade eller på en magnetlist på väggen en bit ifrån varandra. De ska inte ligga tillsammans då eggarna kan ta skada av att stötas mot varandra. Låt inte knivar ligga i blöt. 

För att slipa knivar används ett brynstål, slipsten eller en knivslipare. Knivsliparen är den enklaste då den består av två stålstavar som lutar med 20 graders slipvinkel åt båda hållen så att det bara är att dra kniven igenom denna. Ska man använda brynstålet eller slipstenen så är det betydligt svårare. För att uppnå en bra slipning är det viktigt att hålla kniven i 15-20 graders vinkel och sedan föra den fram och tillbaka.       

Köksmaskiner 

Köksmaskiner är bekväma att använda när stora satser ingredienser ska göras i ordning samtidigt och hjälper till med att hacka, skära, riva, vispa, safta och blanda. De arbetar dessutom på hög hastighet.   

Vispar 

Luft är en av de viktigaste ingredienserna i matlagning. Därför är det även viktigt att använda rätt visp för att tillföra luft. En visp bryter sönder klimpar och ger en jämnare blandning. Den bryter sönder fettdroppar och skär igenom proteinmolekylernas trådar. 

Ballongvispen 

har något böjliga trådar och luftsätter effektivt allt från äggvitor till vispgrädde. Ballongformen ökar ytan som kommer i kontakt med blandningen. Ju fler trådar, desto bättre. 

Äggvispen 

är utformad för att blanda, emulgera och luftsätta äggbaserade såser. Den är mer långsträckt och styvare än ballongvispen. 

Virvelvispen

 består av en enda spiralvriden tråd vilket ger en större flexibilitet. Formen gör att den kommer åt i vinkeln mellan botten och sidorna i ett kärl. 

Spiralvispen 

består av en spiralvriden tråd runt en cirkelrund ram av grövre tråd. Vispen fungerar även i små mängder vätska. 

Platt visp 

är utmärkt när små mängder ska blandas eller vispas. Även för att hantera känsliga ingredienser.

Alltid snabb leverans och FRAKTFRITT inom Sverige

Den perfekta presenten

Är du osäker på vad du ska ge bort i present? Ett presentkort från Köksprodukter är alltid en uppskattad gåva!

» Beställ ditt presentkort redan NU

Betala enkelt och säkert hos oss, välj kort eller faktura

CERTIFIERAD E-HANDEL

KONTAKT / INFORMATION

TPB Presenten AB
Norra Oskarsgatan14, 582 73 Linköping
Org.nr. 556423-2634

» kundtjanst@koksprodukter.se

NYHETSBREV

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och erhåll senaste nytt  med massor av fantastiska erbjudanden.

KORT OM KÖKSPRODUKTER

Köksprodukter - Vi har det senaste och mesta inom kök, inredning och design.

Det dukade bordet som glas, porslin och bestick. Köket som köksredskap, köksmaskiner och husgeråd. Vardagsrummet som heminredning och designprodukter. Vår försäljning sker genom vår internetbutik.

Copyright © 2013 TPB Presenten AB / Köksprodukter.se