Alltid FRAKTFRITT vid order över 499:- inom Sverige    |   TRYGG HANDEL - 25 år i branschen  |  MINA SIDOR

0

Favorit-ikon

0

0 produkter / 0 kr

Till varukorgen-ikon

0

Hem / Kundtjänst / Knivens spännande historia

”Knivlös man är livlös” – knivens historia

Kniven är ett av människan grundläggande redskap och har använts som verktyg i över 2,5 miljoner år. Kniven är, tillsammans med hjulet, den viktigaste uppfinningen i mänsklighetens historia. De första knivarna tillverkades under stenåldern och gjordes utav flinta, obsidian och ben. Knivar blev allt vanligare under järnåldern och en handsmidd kniv som tillverkas idag ser likadan ut som en kniv från den tiden.

Först på 1500-talet började kniven ackompanjeras av gaffeln, och på landsbygden dröjde det en bit in på 1800-talet. Långt in på 1700-talet var det fortfarande vanligt att fint folk åt med bara kniv och fingrar. Kniven har dock alltid funnits med som ett redskap för mat och under 1600-talets senare hälft började matknivar med breda blad och rundad udd förekomma i Frankrike. Detta för att Ludvig XIV år 1669 utfärdade ett förbud mot spetsiga bordsknivarför att undvika slagsmål vid matborden, då det hände att gäster stack ned varandra i fyllan vid gästabuden. 

Överklassen hade länge egna speciella matbestick som de tog med när det bjöds till gästabud. Efter måltiden slickade man av dem, torkade dem på duken och lade dem i ett elegant etui.  Runt om i landet fanns det ett flertal knivsmeder som tillgodosåg befolkningens behov av skärande redskap. Under 1800-talet tog fabrikerna över en stor del av knivproduktionen. Knivbladen tillverkades av kolstål ända fram till 1930-talet då det lättskötta rostfria stålet blev allt vanligare.

Alltid snabb leverans och FRAKTFRITT inom Sverige

Den perfekta presenten

Är du osäker på vad du ska ge bort i present? Ett presentkort från Köksprodukter är alltid en uppskattad gåva!

» Beställ ditt presentkort redan NU

Betala enkelt och säkert hos oss, välj kort eller faktura

CERTIFIERAD E-HANDEL

KONTAKT / INFORMATION

TPB Presenten AB
Norra Oskarsgatan14, 582 73 Linköping
Org.nr. 556423-2634

» kundtjanst@koksprodukter.se

NYHETSBREV

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och erhåll senaste nytt  med massor av fantastiska erbjudanden.

KORT OM KÖKSPRODUKTER

Köksprodukter - Vi har det senaste och mesta inom kök, inredning och design.

Det dukade bordet som glas, porslin och bestick. Köket som köksredskap, köksmaskiner och husgeråd. Vardagsrummet som heminredning och designprodukter. Vår försäljning sker genom vår internetbutik.

Copyright © 2013 TPB Presenten AB / Köksprodukter.se