Alltid FRAKTFRITT vid order över 499:- inom Sverige    |   TRYGG HANDEL - 25 år i branschen  |  MINA SIDOR

0

Favorit-ikon

0

0 produkter / 0 kr

Till varukorgen-ikon

0

Hem / Kundtjänst / Köksprodukter bloggar / Krilles recept och fotoblogg

Krilles recept och fotoblogg

Proffsiga matfoton och recept

Hej. Jag heter Christer. Det är jag som lagar, skriver om och fotograferar mat i befintligt ljus i vårt kök eller vardagsrum. En matblogg med rötterna i svensk husmanskost med förkärlek till fisk, lime, vanilj och det mesta som växer i skogen. Förutom mat gillar jag golf, båtliv och minimalistisk estetik. ”Less is more” passar bra för en kille som växte upp i och bredvid ett pappersbruk.

Krilles recept och fotoblogg

2015-03-12 18:00
Ravioli med buffelmozzarella och brynt smör

 

Ravioli med mozzarella och brynt smör är en delikat och energigivande måltid innan någon skön aktivitet i det fina sommarvädret. Testade att köra degen i min minimatberedare och det gick alldeles utmärkt.Perfekt för en person. Bara att knåda, kavla tunt och fylla med färsk buffelmozzarella. Hittade ett grundrecept på pastadeg på den supersnygga bloggen merapasta som tyvärr sedan länge är avsomnad. Kavlade ut degen med brödkavel till två supertunna ravioliplattor. I glädjeyran över den magiskt elastiska och solgula degen glömde jag skära ut mina ravioli med en degsporre.Men även solen har fläckar en dag i mitten av juni. En gaffel fick snygga till kanterna.
Ravioli med buffelmozzarella och brynt smör
Det underbara vädret på hemmaplan ökar bara min längtan att fly till ett land där solen alltid skiner och barerna aldrig stänger. Om någon runt ekvatorn behöver en man i övre medelåldern som är en jävel på att skala potatis och blanda drinkar så är det bara att höra av sig.
Ravioli med buffelmozzarella och brynt smör
Till en portion nykokt ravioli passar ett glas Les Pious perfekt. Vinet har toner av mörka och röda bär, lakritsrot och vilda örter. Ett välbalanserat vin med lång eftersmak som passar utmärkt till en ravioli med buffelmozzarella och brynt smör. Och 89 kronor plus 1 kr i pant är inte fy skam.
Ravioli med buffelmozzarella och brynt smör
Jag tror varken på ödet eller slumpen. Det är våra handlingar och val som styr vår tillvaro men ibland möts tid och rum på ett positivt vis. För mig innebar det idag att en av golflegenderna i vår lilla by stod och tränade inspel när jag kom ner till träningsanläggningen. Efter några minuter frågade han hur min golf fungerar. En retorisk fråga. Ödmjuk korrigerade han ett grundläggande fel i mitt grepp. Tack. Nu slår jag bollen bättre än någonsin. Nu gäller det bara att inte glida tillbaka till gamla synder.
Ravioli med buffelmozzarella och brynt smör
Ingen bantarmat direkt men väldigt gott och det gäller att fylla på med energi under en aktiv semester. Ljus och värme är kreativitetens moder.
1 person

Ravioli med buffelmozzarella och brynt smör

1 1/2 dl durumvetemjöl
1 st stort ekologiskt ägg
1/2 tsk salt
125 gram buffelmozzarella
50 gram smör
flingslat
  1. Kör mjöl, salt och ägg i en liten matberedare till en fast deg.
  2. Tag ur degen ur matberedaren och knåda den smidig och slät för hand. Fukta händerna med vatten mot slutet för perfekt konsistens
  3. Dela degen i två delar. Kavla ut två tunna avlånga plattor med lite mjöl på brödkaveln.
  4. Dela buffelmozzarellen i åtta bitar och fördela på den ena plattan. Lägg på den andra plattan och tryck ut all luft runt mazzarellan.
  5. Skär ut fyrkantiga ravloli med ett ..eller kniv Tryck ihop kanterna med en gaffel.
  6. Koka raviloin tre miniuter i lättsaltat vattan. Låt rinna av på hushållspapper.
  7. Bryn smöret i en kastrull tills till det får en nötbrun nyans och doftar hasselnöt. Skumma smöret och blanda försiktigt med den nykokta raviolin.

2015-03-06 19:00
Kolgrillad lammytterfilé med spenatfettuccine, grädde och västerbottenost

 

Kolgrillad lammytterfilé med spenatfettuccine, grädde och västerbottenost är allt det bästa som fanns hemma i köket. Från början var det tänkt att det skulle bli smörtekta kantareller till lammytterfilén men antingen har någon varit före mig i skogen eller också är det för tidigt för kantareller. Alternativt är det ett väldigt dåligt svampår för mina ställen på Torsö är helt idiotsäkra. Världens bästa ö har aldrig svikit mig men idag såg jag överhuvudtaget inte någon forma av svamp vilket är lite konstigt.
Kolgrillad lammytterfilé med spenatfettuccine, grädde och västerbottenost
Jag har sedan igår en ambition att bli bättre på hushållsekonomi och minska antalet impulsinköp i mataffärer men jag gjorde faktiskt ett litet sådant idag om sanningen ska fram. Men så länge jag inte äger en pastamaskin kommer jag köpa Änglamarks kravmärkta och ekologiska spenatfettuccine. För mycket jobb att göra egen spenatpasta och den här färska pastan är väldigt god.
Kolgrillad lammytterfilé med spenatfettuccine, grädde och västerbottenost
En semesterdag utan regn är oftas lika med en dag på golfbanan. Det borde vara 100 procent glädje för det är världens roligaste hobby men idag fick bagen höra ett antal nya kreativa vuxenord och även ett oförtjänt rapp. Det kändes lite som ett återfall då jag varit relativ lågmäld på banan den senaste tiden. Jag hoppas att bagen förlåter mig och att mina medspelare inte tar allt för stor skada. Jag tror faktiskt att mitt utagerande ger mina medspelare kraft och stjäl min egen snarare än att det stör deras spel. Det är alltid skönt att ha med någon i bollen som konstant spelar ett snäpp sämre. Dagens fyrboll har spelat tillsammans ganska många år nu så någon form av tyst samförstånd finns det.
Señorío de Cuzcurrita
Till din kolgrillade lammytterfilé med spenatfettuccine, grädde och västerbottenost dricker du ett glas underbar Rioja. Señorío de Cuzcurrita är ett vin på Tempranillodruvan som har lagrats 12 månader på franska ekfat och 24 månader i flaska. Señorío de Cuzcurrita är ett stramt, generöst fruktigt och nyanserat vin med rostad fatkaraktär med inslag av mint, mörka körsbär, plommon, örter, kaffe och choklad. Vinet passar utmärkt till allt kött men speciellt till en kolgrillad lammytterfilé. Señorio de Cuzcurrita säljs på Systembolaget (nr 2954). Grymt snygg butelj.
Kolgrillad lammytterfilé med spenatfettuccine, grädde och västerbottenost
Lammytterfilé är ett tacksamt kött att grilla. Mört som smör efter några minuter på varje sida. Det räcker med salt och svartpeppar även om många gillar att smaksätta lamm med vitlök och rosmarin. Ytterfiléen är den del av lammet som jag tycker smakar minst lamm. För egen del har jag inget emot kött med mycket smak men en lammytterfilé kan vara vägen in för klentrogna lammätare.
4 personer

Kolgrillad lammytterfilé med spenatfettuccine, grädde och västerbottenost

4 st lammytterfiléer
400 gram Änglamarks kravmärkta och ekologiska spenatfettuccine
västerbottenost
grädde
olivolja
flingsalt och svartpeppar
persilja
  1. Koka den färska pastan i generöst saltat vatten i två minuter. Hälla av vattnet. Lägg tillbaka pastan i kastrullen och ringla över god olivolja.
  2. Tillsätt en skvätt grädde och riv över västerbottenost. Rör om. Avsluta med lite flingsalt.
  3. Gnid in lammytterfiléerna med salt och svartpeppar. Grilla köttet några minuter på varje sida för en rosaröd kärna.

2015-02-27 10:45
Spaghetti med avokadomintpesto och varmrökt lax

 

Spaghetti med avokadomintpesto och varmrökt lax är en väldigt enkel rätt men med massor av robusta smaker. Du gör denna goda och nyttiga pastarätt på mindre än 20 minuter. Underbara smakkombinationer med mintton från mynta, syrlighet från citron, hetta från chili, jordighet från pistagenötter och krämig avokado. En sund rätt som känns bra efter alla mättade måltider under vintern som förmodligen aldrig kommer lämna min kropp.
Spaghetti med avokadomintpesto och varmrökt lax
Pistagenötter innehåller gott om nyttigheter för såväl hud, hjärta och vikt. Bland annat vitamin B6 som bidrar till att lugna nervimpulserna i nervsystemet genom att bilda myelin. Något jag tror är bra för en semestergolfare i övre medelåldern.
Spaghetti med avokadomintpesto och varmrökt lax
När jag igår hittade inspirationen till avokadomintpesto hos honestcooking.com tänkte jag först kolgrilla en laxfilé till pastan men det satte dagens något tråkiga vädret stopp för. Så det blev en bit varmrökt lax från fiskdisken istället.
Spaghetti med avokadomintpesto och varmrökt lax
Till en semesterlunch med spaghetti, avokadomintpesto och varmrökt lax dricker du med fördel ett glas Marlborough Estate Sauvignon Blanc Rosé. Det är givetvis inget måste med vin till lunchen bara för att du är ledig. Det duger bra med ett glas hembubblat kranvatten eller en kall lättöl. Glöm inte att rösta på din favorit i Årets Grillmästare 2014.
4 personer

Spaghetti med avokadomintpesto och varmrökt lax

2 st avokados
3 st skalade vitlöksklyftor
2 cups mint leaves
1 dl pistagenötter
1 msk chiliflarn
flingsalt och svartpeppar
en citron, saft och zest
1 msk olivolja
riven västerbottenost
4 portioner spaghetti
varmrökt eller grillad lax
  1. Mixa alla ingredienser i en matberedare till en jämn pesto.
  2. Servera peston med nykokt spaghetti och en bit varmrökt eller grillad lax.
  3. Toppa med lite grovhackade pistagenötter, ringlad olivolja och riven västerbottenost.

2015-02-20 19:00
Spaghetti med zucchini och purjolök julienne med örter och pecorino

 

Spaghetti med zucchini och purjolök julienne med örter och pecorino är precis på gränsen till vad en mycket stel och trött man i övre medelåldern orkar laga till middag efter en mödosam golfrunda på fina Mariestads GK. En fräscht, smakrik och enkel pastarätt. Klart på tio minuter utan några som helst ansträngningar i köket.
Spaghetti med zucchinin och purjolök julienne med örter och pecorino
Efter ett fyrtiotal bett av blindbromsen (Chrysops caecutiens), även känd som blinning och fläckfluga samt ett getingbett och några strategiskt placerade fästingbett börjar kombination av gifterna ta ut sin rätt. Underarmar och fotknölar ser ut som tomatkonserver och koordinationen är sämre än normalt. Självklart är detta ett i-landsproblem som jag valt att utsätta mig för och det är absolut inte någon som tvingar ut mig golfbanan varje dag på semestern men jag tror jag börjar förstår hur första stadiet av ebola yttrar sig. Få spelare har slagit fler snap hooks under en och samma runda. Men jag slår finfina wedgar med massor av spinn.
Spaghetti med zucchinin och purjolök julienne med örter och pecorino
Till en näst intill vegetarisk spaghetti med zucchinin och purjolök julienne med örter och pecorino sitter ett glas Rioja som gjutet på östra verandan. Jag uppmuntrar inte till någon form av missbruk men idag hade jag en Sangria mixad med några goda tabletter suttit fint. Men varför förstöra en fin flaska.Señorío de Cuzcurrita och livet. Jag gjorde ett bål på Frank´s Energy & Sports Drink med alvedon. Just nu känns det som jag kan gå arton till tre under banans. Färsk spaghetti är smidigt och gott men det går självklart lika bra med en god torkad pasta. Valet av örter är också öppet efter tycke och smak men färsk dragon och timjan passar fint till zucchini och purjolök. Generösa mängder pecorino ger det där sista lilla extra.
Spaghetti med zucchinin och purjolök julienne med örter och pecorino
Nu är snickare och målare klara med vårt hus så ordningen är iordningställt på östra verandan. Helt och hållet tack vara min flitiga hustru som sköter om våra marker.
4 personer

Spaghetti med zucchinin och purjolök julienne med örter och pecorino

2 st små ekologiska zucchinis
en ekologisk purjolök, tunt skivade på längden
1 st vitlöksklyfta
smör
4 portioner färsk spaghetti
finhackad färsk dragon och timjan efter smak
zest från en ekologisk citron
riven pecorino
flingsalt och nymalen peppar
  1. Skär zucchinin julienne med en mandolin eller osthyvel och kniv.
  2. Strimla purjolöken på längden. Skala och pressa vitlöksklyftan.
  3. Fräs zucchini, vitlök och purjolök i smör på medelvärme tills zucchinin mjuknar. Krydda med flingsalt och svartpeppar.
  4. Koka pastan al dente. Häll av vattnet men spara en del av pastavattnet.
  5. Blanda försiktigt pastan med den smörfrästa zucchini, purjolök, vitlök, hackad dragon, timjan, citronzest och pecorino. Häll på det sparade pastavatten låt allt koka ihop. Toppa med mer riven pecorino.

2015-02-13 10:40
Kolgrillade isterband med senapsstuvad färskpotatis och karamelliserad rödlök

 

Kolgrillade isterband med senapsstuvad färskpotatis och karamelliserad rödlök är utan tvekan årets hittills godaste grill. Alla favoritsmaker på en tallrik. Och hur enkelt som helst. Speciellt när du köper färdiga små goda grillisterband med lagom syra på ICA Oxen. Det är bara att skala och koka potatisen medan kolbädden får rätt temperatur. När isterband och lök är klara senapsstuvar du potatisen på fem minuter.
Kolgrillade isterband med senapsstuvad färskpotatis och karamelliserad rödlök
Medan du grillar isterbanden och karamelliserar rödlöken i ett foliepaket passar ett glas Org de Rac Organic från Sydafrika utmärkt. Ett vin från vingården Org de Rac Wine Estate som ligger i hjärtat av Swartland cirka 50 kilometer norr om Kapstaden. Ett smakrikt, fruktigt och balanserat vin med karaktär av mörka bär, plommon, peppar, kryddor och choklad som gifter sig fint med kolgrillade isterband och senapsstuvad färskpotatis.
Kolgrillade isterband med senapsstuvad färskpotatis och karamelliserad rödlök
Dagens golfrunda i underbart väder kryddades med ett trevlig besök från Lidköping. Golfen var lika bra som vädret. I alla fall från gästspelaren. Oavsett hur spelet fungerar är golf alltid bra för aptiten. Grillade isterband smakar aldrig så bra som efter arton hål eller en efter en dag på sjön.
Kolgrillade isterband med senapsstuvad färskpotatis och karamelliserad rödlök
Svensk sommarmat i världsklass på östra verandan, 25 grader varmt och en svalkande bris. Inte mycket att klaga på nu när kramperna efter alla insektsbett gett med sig. Nu blir det en repris på Morden i Midsomer för att riktigt maxa sommarkänslan.
4 personer

Kolgrillade isterband med senapsstuvad färskpotatis och karamelliserad rödlök

900 gram grillisterband
1 kg färskpotatis
grädde
grovkornig stark senap efter smak
finhackad kruspersilja
4 st små rödlökar
ett knippe timjan
ljust muscovadosocker
flingsalt och svartpeppar
  1. Skala och koka färskpotatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av i kastrullen.
  2. Skala och skär rödlökarna i klyftor. Lägg klyftorna på ett folieark. Strö på muscovadosocker och flingsalt. Ringla over lite olivolja och lägg på ett knippe timjan. Vik ihop folien till ett paket och låt ligga på grillen tills löken blir mjuk och får en karamelliserad yta.
  3. Stick några hål i isterbanden innan du grillar dom.
  4. Häll på en skvätt grädde på potatisen och smaksätt med senap. Låt koka ihop till en stuvning. Avsluta med finhackad kruspersilja, flingsalt och svartpeppar.

2015-02-06 19:00
Sallad på sesampanerad kyckling, lufttorkad skinka, gröna ärtor och parmesandressing

 

Sallad på sesampanerad kyckling, lufttorkad skinka, gröna ärtor och parmesandressing lägger sig som nummer ett på min lista över goda sallader 2014. Krispig smörstekt kyckling med nötig smak från sesamfrö, Prosciutto di Parma, färska ärtor och en salt ostdressing passar bra en varm augustilördag. Toppa salladen med surdegskrutonger och du har en riktigt matig lunch eller middag.
Sallad på sesampanerad kyckling, lufttorkad skinka, gröna ärtor och parmesandressing
En sommarsallad på sesampanerad kyckling, lufttorkad skinka, gröna ärtor och parmesandressing känns som riktigt bra mat efter ett styrkepass på Actic eller löprunda i snapenspåret. Vill helst inte prata om det men en kycklingsallad är bra matlådemat om du tågpendlar och inte hinner hem på lunchen.
Sallad på sesampanerad kyckling, lufttorkad skinka, gröna ärtor och parmesandressing
Nu finns det fina färska svenska ärtor. Underbara att äta som dom är eller sjuda någon minut i lättsaltat vatten och blanda ner i en sallad. Jag drack ett glas kallt hembubblat mineralvatten till min sallad. Inte alls dumt men är du sugen på något mer smakrikt rekommenderar jag ett glas av husets vita.
4 personer

Sallad på sesampanerad kyckling, lufttorkad skinka, gröna ärtor

500 gram Bosarpkyckling lårfilé
pankoströbröd
ekologiska sesamfrö
2 st ekologiska ägg
4 dl färska gröna svenska ärtor
100 gram Prosciutto di Parma
en liten surdegsbaguette
pigga salladsskott efter smak
flingsalt och svartpeppar
  1. Blanda pankoströbröd och sesamfrö, hälften hälften i en djup tallrik.
  2. Platta till lårkycklingfiléerna och krydda med slat och svarteppar. Vänd filérna i vetemjöl, uppvispat ägg och sist i pankoströbröd och sesamfrö.
  3. Stek i smör på låg värme. Låt svalna.
  4. Sjud ärtorna i lättsaltat vatten någon minut. Häll av vattnet och låt ärtorna svalna.
  5. Skär en liten surdegsbaguette i små tärningar. Stek krutongerna gyllene och knapriga i smör. Krydda med salt och svartpeppar.
  6. Skär ner kycklingen till salladsbitar.
  7. Blanda alla försiktigt ingredienser med salladsskott. Krydda med salt och svartpeppar och ringla parmesandressing över salladen.

Parmesandressing

1 st ekologisk äggula
3 msk olivolja
1 msk dijonsenap
1 tsk äppelcidervinäger
2 msk finriven parmesanost
salt och vitpeppar
  1. Vispa ihop äggula, äppelcidervinäger och dijonsenap.
  2. Tillsätt olivoljan droppvis. Avsluta med finriven parmesanost. salt och vitpeppar.

2015-01-30 19:00
Supersallad på råstekta rödbetor, morötter, grön sparris och buljongkokt röd guinoa

 

Den här supersalladen på råstekta rödbetor, morötter, grön sparris och buljongkokt röd guinoa är sprängfylld med antioxidanter. Bästa tänkbara uppladdning inför en lång och mörk höst. Supergoda och supernyttiga späda ekologiska rotfrukter som inte behöver skalas utan bara skäras ner och råstekas i olivolja med flingsalt och svartpeppar. Med buljongkokt röd guinoa, sesamfrö, pinjenötter, finhackade cashewnötter och örter är detta så nära hälsokost i världsklass jag kommer.
Supersallad på råstekta rödbetor, morötter, grön sparris och buljongkokt röd guinoa
Råstekta rödbetor innehåller kostfibrer som höjer ditt blodsocker långsamt och ger en balanserad energinivå. Bra mat för att hålla sockersuget borta och humöret i balans under hela dagen, hela golfrundan eller en timmes tågresa på Kinnekullebanan. Kokta morötter var efter mina tre år med Mariaskolans kök något jag gärna valde bort. Men i en ålder då jag gillar att laga mat och C-vitamin, D-vitamin, fibrer, folat, järn, kalcium och zink blir allt viktigare är morötter ganska vanligt förekommande i min mat. Sparris innehåller mycket folsyrasom som minskar risken för cancer i bukspottkörteln. Utöver folsyra innehåller sparris också K-vitamin, E-vitamin, C- och A-vitamin, zink, kalium, asparagin och gott om fibrer. För oss som sällan eller aldrig åker på SPA-behandlingar utan nöjer oss med träning på hemmaplan är aminosyran asparagin extra bra då den anses ha en renande detoxeffekt på kroppen.
Supersallad på råstekta rödbetor, morötter, grön sparris och buljongkokt röd guinoa
Det bästa med sparris förutom att det är gott är att den innehåller aminosyran glutation som anses vara den antioxidant som bäst skyddar våra celler och DNA från att förstöras och åldras. Glutation skyddar också mot hjärtsjukdomar, för tidigt åldrande och autoimmuna sjukdomar. Forskare i Sydkorea har även bevisat att sparris kan mildra en rejäl baksmälla. Inte illa. Men det slutar inte där. Sparris innehåller också fibrer av sorten inulin som tillför kroppen sunda bakterier som hjälper till att upprätthålla en sund tarmflora. Sparris har även en bakteriedödande effekt och kan vara milt laxerande vilket kan vara bra för en man i övre medelåldern.
Yngves superlarv
Idag var det lite extra dramatiskt i radhuslängan nere vid fårhagen. Samtidigt som jag fotograferade min sallad på östra verandan blev grannen på andra sidan häcken Yngve attackerad av en grön superlarv med blå gadd. En aggressiv rackare på 10 centimeter som gjorde utfall när Yngve skulle flytta bort den från en av hans många Wagnerspalmer. Yngves palmer är inget du rör ostraffat så nu vilar den arga larven under en spade.
Supersallad på råstekta rödbetor, morötter, grön sparris och buljongkokt röd guinoa
Givetvis toppar jag den här lunchen med en kopp Puro Fuerte Fairtrade-märkt skuggkaffe
. Kaffe har enligt en artikel i DN positiva effekter på både Parkinsons sjukdom, alzheimer och typ 2 diabetes. Kognitiva tester bland äldre visar att koffein kan förbättra tanke- och inlärningsförmågan vilket personligen känns riktigt bra. Kliniska studier visar att koffeinet dessutom kan hjälpa kroppens immunologiska tumörförsvar. Inspirationen kommer från snygga lindawagner.net och fakta till näringsläran är hämtat från välformulerade sund.nu.
4 personer

Supersallad på råstekta rödbetor, morötter, grön sparris och buljongkokt röd guinoa

12 st små späda ekologiska svenska rödbetor
12 st små späda ekologiska svenska morötter
ett knippe grön sparris
zest och saft från en ekologisk citron
2 dl röd quinoa4 dl hönsbuljong
2 msk sesamfrön
2 msk finhackade cashewnötter
finhackade örter efter smak
flingsalt och svartpeppar
  1. Koka upp hönsbuljongen i en kastrull. Lägg i quinoan och låt koka utan lock tills all buljong kokat in. Cirka 20 minuter. Låt svalna.
  2. Skär rödbetorna i kyftor. Skär ner morötterna och sparris mindre bitar. Stek först rödbetskyftorna i en panna med het olivolja. När oljan inte längre färgas röd lägger du i morötterna. När rödbetor och morötter är al dente steker du med sparrisen några minuter. Krydda med flingsalt och svartpeppar.
  3. Blanda försiktigt de ljumna råstekta rödbetorna, morötterna och sparrisen med den buljongkokta guinoan, sesamfrö, finhackade cashewnötter och örter efter smak.
  4. Smaka av salladen med flingsalt, svartpeppar, zest- och citronsaft.

2015-01-23 19:00
Spaghetti på svarta bönor med lammfärssås på tomater, sockerfri ketchup och vitt vin

 

Spaghetti på svarta bönor med en lammfärssås på finkrossade muttitomater, Chateau de Vallagon Sauvignon Blanc och en ekologisk och sockerfri ketchup med balsamvinäger är en delikat middag efter en golftur på Töreboda GK. Med några klyftor finriven vitlök, en näve haricots verts, finhackad kruspersilja och lite god olivolja tror jag inte det blir så mycket bättre på 30 minuter i mitt kök.
Spaghetti på svarta bönor med lammfärssås på tomater, sockerfri ketchup och vitt vin
Den goda sockerfria och krav-certifierade ketchupen gjord på koncentrerad tomat, Modena IGP balsamvinäger, druvmust och havsalt, har jag fått av min kompis Julia på Green matmarknad i Malmö. Jag rekommenderar verkligen ett besök om du är i närheten av Turning Torso. Spaghetti på svarta bönor är en pasta gjord av ekologiska, svarta bönor och inget annat. Pastan är glutenfri och naturligt proteinrik och klibbfri. Även pastan kommer från Green matmarknad.
Spaghetti på svarta bönor med lammfärssås på tomater, sockerfri ketchup och vitt vin
Till en ekologisk, vegansk spaghetti utan vetemjöl på svarta bönor passar samma vin i glaset som i såsen. Chateau de Vallagon Sauvignon Blanc är ett ungdomligt, torrt, friskt och fruktigt vin i en aromatisk stil med inslag av citrus, krusbär, passionsfrukt och mineral.
Spaghetti på svarta bönor med lammfärssås på tomater, sockerfri ketchup och vitt vin
Spaghetti på svarta bönor med lammfärssås på tomater, sockerfri ketchup och vitt vinSpaghetti på svarta bönor med lammfärssås på tomater, sockerfri ketchup och vitt vin
En riktigt spänstig spaghetti med massor av smak är perfekt mat framför tredje rundan på Czech Masters med en lagom förvirrad Göran Zachrisson bakom mikrofonen. Härligt att höra honom minnas en duffad chip i Ryder Cup från femtiotalet. Min egen golf kändes riktigt bra idag även om det inte riktigt visade sig på scorekortet. En sjua efter out på nian och en onödig dubbel gjorde att det inte blev något utlovat banrekord i dag heller.
4 personer

Spaghetti på svarta bönor med lammfärssås på muttitomater, sockerfri ketchup och vitt vin

500 gram ekologisk lammfärs
200 gram ekologisk spaghetti på svarta bönor
3 dl vitt vin
en burk Mutti Polpa finkrossade tomater3 msk ekologisk sockerfri ketchup med balsamvinäger
2 msk tomatpuré
DOP Garda Trentino Extra Virgin Olive Oilen rejäl näve färsk haricots verts
smör
salt och svartpeppar
en kruka kruspersilja
  1. Koka spaghettin enligt anvisningarna på påsen. Häll av vattnet och blanda den varma pastan med lite god olivolja. Låt vila.
  2. Fräs lammfärsen i smör och olivolja. Skala och riv ner vitlöken i lammfärsen. Häll på vin och låt det koka in några minuter. Tillsätt finrossade tomater, ketchup och tomatpuré.
  3. Sjud  en rejäl näve haricots verts al dente i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och vänd runt haricots vertsen i lite olivolja. Krydda med salt och svartpeppar.
  4. Krydda med salt och svartpeppar.
  5. Blanda försiktigt den svarta spaghettin med lammfärssås och haricots verts. Avsluta med finhackad kruspersilja.
  6. Servera pastan med ett gott bröd och ett glas Sauvignon Blanc.

2015-01-16 19:00
Krämig polenta med smörstekta små karljohansvampar och västerbottenost

 

Krämig polenta med smörstekta små karljohansvampar och västerbottenost är så där gott att du blir lite lätt förbannad. Hur enkelt som helst att göra men ändå en maträtt som ger dig en känsla av äkta vardagslyx. Små fina karljohansvampar stekta i nötigt brynt svenskt smör med en fin polenta kokt i hönsbuljong smaksatt med generösa mängder riven västerbottenost är och blir nog den bästa matlådan den här veckan.
Krämig polenta med smörstekta små karljohansvampar och västerbottenost
Hade först tänkt koka en risotto till karljohansvampen men arborioriset var högst oväntat slut när jag letade runt i köksskåpet. Ingen fara då det stod ett paket polentagryn från Saltå Kvarn i samma skåp. Visst hade det passat fint med arborioris döpt efter den italienska staden Arborio nu när Italien Open pågår för fullt. Efter gårdagens golfrunda på MGK är jag lite förvånad över att inte tävlingsledningen på Circolo Golf Torino - La Mandria hört av sig om ett wildcard. Men det hade ändå blivit lite tajt med anslutningen mellan Kinnekullebanan och flyget till Turin.
Krämig polenta med smörstekta små karljohansvampar och västerbottenost
Kantareller och karljohansvamp är det jag numera vågar plocka i skogen efter vårens murkelincident. Känns som om det var igår jag var lite yr och lätt illamående några dagar efter en middag med vad jag tror var lättstekta toppmurklor men snart är det höst. Men dagens svamp har min kära hustru fixat så den är kvalitetssäkrad. September är en fin månad med Ryder Cup, björnbär, svamp och kanske några golfrundor innan det är dags att bygga upp kroppen inför nästa säsongen. både fysiskt och psykiskt. Ingen respons från Italien som sagt men jag är väldigt stolt över att vara inbjuden som domare i Chark-SM 2014. Tyvärr är jag tvungen att tacka nej.
Krämig polenta med smörstekta små karljohansvampar och västerbottenost
Till en krämig polenta med smörstekta små karljohansvampar och västerbottenost passar en kopp Puro Noble Fairtrade-märkt skuggkaffe perfekt. Riktigt gott med kaffe till den smörstekta och nötiga karljohansvampen. Kaffets komplexa karaktär kommer från den milda och lena, men samtidigt blommiga smaken av arabicabönor som växer på hög höjd i Guatemala, blandat med arabicakaffe från Peru för en perfekt balans. Med förstklassiga robustabönor får kaffet en lätt smak av mörk choklad.
4 personer

Krämig polenta med smörstekta små karljohansvampar och västerbottenost

1 liter hönsbuljong
1 1/2 dl Saltå Kvarn polenta
1
 liter riktigt små karljohansvampar
västerbottenost
svensk smör
salt och svartpeppar
ett knippe slätpersilja
  1. Koka upp hönsbuljongen och vispa ner polentagrynen. Låt koka ihop till en krämig konsistens. Krydda med salt och svartpeppar. Vispa ner generösa mängder riven västerbottenost eller annan lagrad hårdost i polentan.
  2. Ansa svampen och stek den i rikligt med smör.
  3. Servera polentan med den smörsteka svampen och det brynta smöret. Avsluta med finhackad slätpersilja och kanske lite ytterligare riven parmesan.

2015-01-02 19:00
Ekologiskt marmeladgodis på pumpa med rostad kokos, kanel och björnbärsglass

 

Ekologiskt marmeladgodis på pumpa med rostad kokos, kanel och björnbärsglass är finalen i min pumpafestival från Tådene. Ett supergott ekologiskt godis med en hel del fibrer och helt fritt från gelatin och färgämnen. Här är det naturen som sätter färg och smak på en enkel dessert att göra. Och inte ett milligram kolesterol.
Ekologiskt marmeladgodis på pumpa
Med en så här nyttig desert på maten mitt i veckan kan du med gott samvete lägga till en skopa björnbärsglass och lite rostad kokos. Lite socker behöver hjärnan för att orka producera medborgarservice i framkant.
Ekologiskt marmeladgodis på pumpa med rostad kokos, kanel och björnbärsglass
En kopp turkiskt kaffe med smak av kardemumma är nästan ett måste till den här dessert med inspiration från både Kabak Tatlısı och Makedonien. Ett glas De La Finca hade säkerligen också passat utmärkt till den här magiska desserten men det får vänta tills nästa leverans mousserande är på plats.
Ekologiskt marmeladgodis på pumpa med rostad kokos, kanel och björnbärsglass
Björnbärsglassen gjorde jag någon gång under den underbara sommaren 2014 som fortfarande känns väldigt nära tack vare det fina höstvädret och att vår mynta fortfarande blommar. Men nu är det tre månader till julafton och sedan vänder det. Hur många månader det är till Hjulafton vet jag däremot inte, Livet är en gåta.
4 personer

Ekologiskt marmeladgodis på pumpa med rostad kokos, kanel och björnbärsglass

1 kg skalad och urkärnad pumpa
3 dl strösocker
1 dl vatten
1 msk citronsaft
riven kokos
mald kanel till garnering
björnbärsglass eller vaniljglass
  1. Skär pumpan i stora bitar.
  2. Lägg pumpabitarna i en stor bred kastrull och tillsätt sockret. Rör om.
  3. Låt pumpan dra i cirka 3-4 timmar eller tills allt socker är helt upplöst.
  4. Ställ kastrullen på spisen och häll på vatten. Låt pumpan sjuda i 3 minuter på medelhög låg värme.
  5. Tillsätt citronsaft. Sjud sedan pumpan i ytterligare 20 minuter. Rör om då och då.
  6. När pumpan blir mjuk och ändrar färg till gul stänger du av värmen och ta bort kastrullen från värmen. Låt svalna i spadet.
  7. Rosta kokosflingor.
  8. Garnera tallriken med mald kanel. Servera pumpan med björnbärsglass och rostad kokos.

2014-12-26 19:00
Potatisbullar med smak av timjan, bräckt kallrökt skinka och rårörda lingon från Värmland

 

Potatisbullar med smak av timjan, bräckt kallrökt skinka och rårörda lingon från Värmland är så mycket svensk husmanskost jag orkar uppbringa just nu. Men det är ett av de godaste matminnena från alla mina fina eftermiddagar hos farmor Aina efter skolan. Hon gjorde gudomligt goda potatisbullar på överbliven potatis stekta i eoner av smör. Ofta omstekta sedan lunchen så mina potatisbullar fick en extra krispig och nötig stekyta. Med knaperstekt rimmat sidfläsk, lingon, en knäckemacka med ost och glas ett iskall mjölk orkade jag sysselsätta allt och alla i min omgivning resten av dagen.
Potatisbullar med smak av timjan, bräckt kallrökt skinka och rårörda lingon från Värmland
Det var 40 år sedan. Just nu orkar jag knappt ta mig till jobbet. – Du ser ansträngd ut sa Gustav idag. Helt rätt. Jag är helt slut av stora och små konflikter både på min arbetsplats och på hemmaplan som tär ganska rejält på själ och kropp. Min självdiagnos är inte någon gnällig självömkan eller bortförklaringar på grund av omorganisationer eller andra yttre faktorer. Jag älskar att jobba hårt och göra bra grejer åt mina kunder. Men jag är i någon form av utmattning på grund av ett projekt som aldrig landar. Lättirriterad, tankspridd och en envis sömnlöshet gör att jag inte fungerar optimalt. Visst är det fel fokus men när hjärnan slutar att fungera är tre ronder i ringen det som skulle få mig att må bättre. Tillfredsställelsen att få höja armen i första kan inte överskattas. Lätt welterweight mot supertungvikt borde locka en del publik till rastgården.
Potatisbullar med smak av timjan, bräckt kallrökt skinka och rårörda lingon från Värmland
Köpte jättefina lingon från Värmland på torghandeln i Lidköping för 30 kronor litern. Om du som jag gillar dina rårörda lingon hela och inte mosiga så du får ha lite tålamod tills sockret smälter. Ställ gärna lingon och socker i rumstemperatur över natten om du inte har bråttom. Ett tips om du inte har tid att vänta ett dygn är att mycket snabbt och försiktigt värma på lingon och socker i en kastrull så sockret smälter. Begreppet rårörda får sig så klart en liten törn men det rör sig om några minuter på svag värme och så bären inte blir mosiga. Servera potatisbullarna varma tillsammans med rårörda lingon och bräckt kallrökt skinka. En kall ekologisk mjölk är gott i glaset.
4 personer

Potatisbullar med smak av timjan med bräckt kallrökt skinka

500 gram kokt potatis
finhackad timjan efter smak
2 st ekologiska ägg
ett knippe finhackad persilja
pankoströbröd
8 st tunna skivor kallrökt skinka
salt och svatpeppar
  1. Pressa potatisen och blanda den med ägg, persilja och timjan. Krydda med salt och svartpeppar.
  2. Forma små platta fina bullar och vänd dem i pankoströbröd.
  3. Stek potatisbullarna gyllene och krispiga i smör på medelvärme.
  4. Knaperstek den kallrökta skinkan.

Rårörda lingon

4 dl färska lingon
2 dl socker
  1. Blanda i socker och lingon
  2. Rör om tills bären blir lite mosiga och släpper vätska så att och sockret löser sig. Kan ta en stund.

2014-12-19 19:00
Rostad pumpapaj från Tådene med västerbottenost och riccota

 

I den här rostade pumpapajen från Tådene med västerbottenost och riccota möts Kålland, Norrland och Italien. En magisk trippel. Den mycket vackra, perfekt formade, ekologiska och varsamt odlade pumpan har jag fått av min kompis Niklas i Tådene. Pumpans milda smaker av zucchini och morot lägger grunden till den här krämiga och goda pajen med två ostar.
Rostad pumpapaj från Tådene med västerbottenost och riccota
Jag rekommenderar varmt en latte på Puro Noble skuggkaffe och tempererad mjölk till pajen. Kaffet är lent men samtidigt blommigt i smaken av arabicabönor som växer på hög höjd i Guatemala blandat med arabica från Peru. Genom att lägga till förstklassiga robustabönor får kaffet en lätt smak av mörk choklad som ger en blandning som passar utmärkt till en len pumpapaj med två ostar.
Rostad pumpapaj från Tådene med västerbottenost och riccota
Pumpa från Tådene
Det är både lyxigt och skönt att kunna laga mat utomhus på östra verandan sent i september. Min kära hustru är överkänslig mot lök så det är perfekt att skala lök ute i friska luften så slipper vi utrymma köket. Och så känner jag mig riktigt nära naturen när fåren bräker i hagen på andra sidan vägen medan jag skär ner pumpa och lök till pajen. Nu hoppas vi bara tomten kommer med en keramiks kniv så jag jag kan öka precisionen i min matlagning,
Rostad pumpapaj från Tådene med västerbottenost och riccota
En pumpa från Tådene är så mycket mer än en ljuslykta till Halloween. Det är en frukt med massor av användningsområde i köket, Förutom till paj är pumpa gott som soppa, marmelad, sylt och i deserter. Tack Niklas. På måndag blir det rostad pumpapaj i elBulli så du kan lämna kattlådan hemma.
4 personer

Pajdeg

3 dl vetemjöl
150 g kylskåpskallt smör
1 st ekologisk äggula
en nypa salt
  1. Värm ugnen till  225 grader.
  2. Skär smöret i små bitar.
  3. Mixa smör, mjöl, salt och äggula i matberedare till en deg.
  4. Tryck ut degen i formen. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila en halvtimma i kylen.
  5. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.

Rostad pumpapaj från Tådene med västerbottenost och riccota

500 gram pumpa
2 st gula lökar
2 st ekologiska ägg
150 gram ricottaost
150 gram riven parmesanost
olivolja
salt och svartpeppar
persilja
  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Skala, kärna ur och skär ner pumpan i mindre bitar. Skala och skär löken i klyftor.
  3. Vänd runt den nedskurna pumpan och löken med olivolja, salt och svartpeppar i en ugnsfast form eller stekpanna.
  4. Rosta pumpa och lök helt mjuk. Ungefär en timma.
  5. Häll bort vätskan och mixa den rostan pumpan och löken till en jämn smet.
  6. Riv västerbottenosten. Rör ner den rivna osten, äggen och riccotaosten i den varma pumpasmeten. Smaka av med salt och svartpeppar.
  7. Fyll det förgräddade pajskalet med pumpa- och ostsmeten. Grädda pajen  i cirka 30 minuter eller tills pajen stannat.
  8. Toppa pajen med finhackad kruspersilja.

2014-12-12 19:00
Rostat rimmat sidfläsk med bakad vitlökspumpa

 

Rostat rimmat sidfläsk med bakad vitlökspumpa är en av de godaste luncher jag ätit den senaste tiden. Tådene levererar igen men del två av pumpan som i går fyllde en krämig paj. Den tredje delen av pumpan ligger tärnad i en sockerlag så håll utkik här på nu kokar jag någon gång i början på nästa vecka. Jag kan säga så mycket att när det turkiska och makedonska köket möts blir ingen besviken. Det är tur att vi är olika.
Rostat rimmat sidfläsk med bakad vitlökspumpa
Två riktigt bra råvaror smaksatta med salt, svartpeppar och en vitlöksklyfta. Det behövs inte mer. Lägg till en god olivolja och färsk persilja och du har en av de enklaste och bästa smakkombinationerna jag ätit på bra länge. Prova bakad pumpa med vitlök och rostat sidfläsk. Du blir inte besviken. Till ett sidfläsk med mycket sälta gillar jag en stark kopp Puro Noble med ett glas hemkört mineralvatten vid sidan.
Rostat rimmat sidfläsk med bakad vitlökspumpa
Till vitlökspumpa och ett sidfläsk saftigt och mört som smör kan jag också tänka mig en sval Chateau de Vallagon Sauvignon Blanc. Ett ungdomligt, torrt, friskt och fruktigt vin i en aromatisk stil med inslag av citrus, krusbär, passionsfrukt och mineral. Världsklass. På tal om världsklass. Idag slog jag kanske min bästa wedge någonsin. Från ett svårt läge cirka 15 meter till vänster om greenen vid bunkern på det sjuttonde hålet på MGK hade jag en halvmeter att landa bollen på från tjock ruff. Landade en ganska öppen 60 graders wedge precis före vallen och lät sedan greenen föra bollen ned till cirka 70 cm från hål. Putten koppsnurrade jag på adrenalin för en säker bogey.
Rostat rimmat sidfläsk med bakad vitlökspumpa
Mat blir extra gott efter en skaplig golfrunda. Ungefär som att mat alltid smakar bättre på sjön. Idag slog jag sköna drivar men puttade något sämre än vanligt men slutresultat låg ändå inom det spann jag kallar godkänt. På eller över 32 poäng. Mat och golf är kul saker som gör att man orkar göra mindre roliga saker. Så mycket svårare behöver det inte vara men livet är ofta en gåta.
Rostat rimmat sidfläsk med bakad vitlökspumpa
Idag skar jag bort svålen och snittade det tunna fettlagret precis under svålen vilket gav en underbart krispig och gyllene stekyta. Det finna inte så mycket vackrare i matväg än en ugnsrostad snittad fläsksida på en bädd av vitlökspumpa från Tådene med lite finhackad persilja. Vill du ta ditt fläsk ytterligare en nivå binder du upp fläsket för en mer estetisk form. Låt fläsket vila några minuter innan du skär det i centimeter tjocka skivor med en vass kniv.
4 personer

Rostat rimmat sidfläsk med bakad vitlökspumpa

1 kg skalad och urkärnad pumpa
1 st vitlöksklyfta
500 gram rimmat sidfläsk i bit
olivolja
salt och svartpeppar
kurpersilja eller bladpersilja
  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Skär ner pumpan i mindre bitar.
  3. Skala och finhacka vitlöken
  4. Blanda pumpabitarna med den finhackade vitlöken, olivolja, salt och svartpeppar i en ugnsfast form.
  5. Skär bort svålen på sidfläsket men spara det tunna fettlagret. Snitta fettlagret i ett fint rutnät för en snygg stekyta.
  6. Rosta sidfläsket i en torr stekpanna som tål ugnsvärme med den snittade fettlagret nedåt. När det snittade fettlagret fått en fin stekyta vänder du på fläsket och ställer du in stekpannan i ugnen tillsammans med formen med vitlökspumpan.
  7. Baka det rostade sidfläsket ock vitlökspumpan i mitten av ugnen i cirka en timma .

2014-12-05 19:00
Citronpäron med mousserande björnbärssås och färska björnbär

 

Citronpäron med mousserande björnbärssås och färska björnbär är en smakupplevelse utöver det vanliga. Sötsura päron i kombination med en söt lätt bubblande björnbärssås och färska björnbär går inte av för hackor när du är sugen på en enkel dessert med sköna kontraster. Till den här desserten passar lättvispad grädde eller lakritsglass utmärkt. Tyvärr fungerar inte Ryder Cup och glasstillverkning tidsmässigt samma dag så glassreceptet får vila till ett senare tillfälle.
Citronpäron med mousserande björnbärsås och färska björnbär
Funderar på om spelarnas ålder och erfarenhet kommer ha något med utgången av Ryder Cup att göra idag. Ålder och utseende har alltid varit något av en gåta för mig. Inte så mycket hur jag ser ut rent estetiskt eller hur gammal jag är pappret utan mer hur jag ser ut i förhållande till min ålder. När jag var arton kom jag inte in på bio med femtonårsgräns och nu när jag är femtioett ser jag ut som sextiotre. Även om jag inte enbart druckit mineralvatten och levt på Finn Crisp har jag periodvis tränat och ätit bra så det är uppenbarligen något som inte stämmer med min biologiska klocka. Men den klockan kan jag påverka lika lite som jag kan eller vill påverka vad andra tycker och tänker. Ålder och utseende är egentligen bara siffror och andras bedömningar. Min mentala ålder ligger och kommer nog alltid ligga runt femton. Det är då du är som mest kreativ.
Citronpäron med mousserande björnbärsås och färska björnbär
Så här ser den ut. Soffan på östra verandan som varit scen för nu kokar jag i två år. Efter gårdagens golfrunda med, som Zachrisson skulle uttryckt, för många misstag växer min ödmjukhet för spelarna i Ryder Cup allt mer. Visst, dom tränar mycket och har gjort så i många år men att kunna prestera spektakulär golf i absolut världsklass när det gäller som mest inför en halv miljard TV-tittare, lagkamrater, press och inte minst sitt eget psyke är mycket mycket imponerade. Men så är ingen av dessa spelarna uppvuxen i sydöstra Grangärdet. En mix av Millvall och Kortedala.
Citronpäron med mousserande björnbärssås och färska björnbär
Vill du dricka något till dina citronpäron rekommenderar jag ett glas Chateau de Vallagon Sauvignon Blanc. Ett ungdomligt, torrt, friskt och fruktigt vin i en aromatisk stil med inslag av citrus, krusbär och passionsfrukt som matchar både päron och björnbär.

Citronpäron

8 st små päron
3 dl råsocker
3 dl vatten
zest och saft från 1 stor citron
  1. Koka en sockerlag på vatten och råsocker.
  2. Skala päronen men låt skaftet titta kvar.
  3. Sjud päronen i koklaget tills de är mjuka. Tillsätt citronzest, citronsaft och de halverade citronerna och låt sedan citronpäronen svalna i lagen.

Björnbärssås

1 dl socker
3 dl färska björnbär
1 dl La Vida al Camp
  1. Koka ihop björnbär, det mousserande vinet och socker till en sås.
  2. Mixa och sila såsen.

Lakritsglass

5 st ekologiska äggulor
1 msk akaciahonung
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl socker
2 dl grädde
2 msk krossade saltlakritskaramell Dansk peppar
  1. Krossa saltlakritskaramellerna i en mortel.
  2. Vispa äggulor och socker ljust och pösigt.
  3. Värm mjölk, grädde och akaciahonung till kokpunkten och tag från värmen.
  4. Tillsätt lakritskrosset och vispa ner den varma mjölk- och äggblandningen i äggvispet. Ställ i kylen.
  5. Frys in under omrörning till en smidig lakritsglass.

2014-11-28 19:00
Hamburgare på högrev med friterade lökringar i morgontidiga hamburgerbröd

 

Hamburgare på högrev med friterade lökringar i morgontidiga hamburgerbröd är vad som händer när du vaknar helt utvilad lite före klockan fem en söndagsmorgon och känner en inre frid. Jag kan leva med att mina spanska händer kan knåda både en underbar deg till hamburgerbröd och stundom prestera närspel i världsklass men också göra en runda på 98 slag. Livet tar ny fart med en tidig och helt magiskt god lunch på burgare med friterade lökringar och nybakat sesambröd. Nu är det kul med golf igen.
Burgare på högrev med friterade lökringar i morgontidiga hamburgerbröd
Vem behöver frukost när lunchen innehåller hela kostcirkeln. Om gårdagen var en dag i motvind förutom en trevlig kväll med min familj och en ruskigt god lingonpaj så blev den här dagens betydligt mer harmonisk. Friterade lökringar är förvisso klassat som ett högriskmoment i vårt kök då min kära hustru är hyperallergisk mot alla former av lök. Därför passade jag på att fritera mina lökringar när övriga delar av familjen var i Skövde för att shoppa loss, Jag passade på att dippa lökringarna i lite majonnäs. Magiskt gott.
Burgare på högrev med friterade lökringar i morgontidiga hamburgerbröd
Dagens golfrunda kändes lite som att bli vallad på gårdagens brottsplats. Dessbättre spelade jag riktigt skapligt golf idag och slog 14 slag färre än i går och höll mig därmed inom den så kallade buffertzonen. Det innebär i sin tur att jag spelade på mitt handikapp och varken höjer eller sänker mig. Sinnesro på golffronten med andra ord.
Burgare på högrev med friterade lökringar i morgontidiga hamburgerbröd
Till dagens hamburgare och nybakta sesambröd med friterade lökringar drack jag en Latte blandad på hälften Puro Fuerte och hälften perfekt tempererad mjölk för en bitterljuv chokladton. Helt rätt till både dagens varmrätt och gårdagen magiska lingonpaj med kolasås till dessert. Några grillade skivor tomat med en nypa flingsalt och sallad är allt som behövs till hamburgare på hörev.
Burgare på högrev med friterade lökringar i morgontidiga hamburgerbröd
Det gäller att inte glömma hur förbannat bra jag har det. Jag har en underbar familj. Vi bor bra och har mat för dagen. Jag är frisk och kan spela golf, träna och gå skogen. Hur många slag jag slår på golfbanan eller hur trött jag ibland blir  på personer som jag inte behöver bry mig och som inte bryr sig om mig är väldigt små bekymmer.
4 personer

Hamburgare på högrev

600 gram högrev av nöt
salt och svartpeppar
  1. Mal högrevet grovt. Blanda färsen med salt och svartpeppar.
  2. Forma fyra burgare i en pepparkaksform med cirka 10 cm i diameter.Tryck till färsen ordentligt så att den sätter sig i formen.
  3. Grilla hamburgarna en het teflonpanna utan smör till önskad innertemperatur.

Hamburgerbröd med sesamfrö

1 dl vatten
2 msk mjölk
5 gram torrjäst
1 msk strösocker
1 st ägg plus ett ägg till pensling
20 gram rumstempererat smör
4 1/2 dl vetemjöl special
en nätt nypa salt
vita sesamfrö
  1. Blanda mjöl, jäst, salt och socker i en bunke. Smula ner smöret. Tillsätt vätskan och ett uppvispat ägg. Knåda degen för hand i en kvart tills den är smidig.
  2. Täck över bunken med plastfolie och låt degen jäsa till dubbel storlek.
  3. Stjälp upp degen på ett bakbord och dela den i fyra delar. Forma fyra bollar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper och plattar till med handen.
  4. Låt bröden jäsa till dubbel storlek igen.
  5. Värm ugnen till 200 grader.
  6. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö på vita sesamfrö. Baka bröden i cirka 15 minuter eller tills de är gyllenbruna. Låt svalna på ett galler under en bakduk.
  7. Dela bröden och stek snittytan i smör tills bröden får en gyllene och karamelliserard yta.

Friterade lökringar

2 st stora gula lökar
vetemjöl
salt
2 st ekologiska ägg
pankoströbröd
1 l solrosolja
  1. Värm solrosoljan i en kastrull.
  2. Skala och skär lökarna så du får fina skivor och tryck försiktigt ut lökringar.
  3. Vänd lökringarna i vetemjöl, uppvispat ägg och sist i pankoströbröd. Krydda med salt.
  4. Fritera lökringarna gyllen och krispiga. Låt rinna av på hushållspapper.

2014-11-21 10:01
Ugnsbakade äpplen med cashewnötter, rörsocker, kardemumma och Lidlkaffe

 

Ugnsbakade äpplen med cashewnötter, rörsocker, kardemumma och Lidlkaffe blir mitt sista inlägg på den här bloggen. Innan jag stänger vill jag tacka alla er som besökt, kommenterat och gillat min maniska blogg. Jag vill också tacka Matbloggspriset för nomineringen till Bästa Grillinnehåll.
Ugnsbakade äpplen med cashewnötter, rörsocker, kardemumma och Lidlkaffe
Slutligen vill jag tacka alla er som under de senaste åren stöttat bloggen med magiskt fina produkter. Bakade svenska aromaäpplen med en kopp snabbkaffe från Lidl är helt ok på östra verandan en mulen och blöt oktoberhelg. Vi hörs.
Ugnsbakade äpplen med cashewnötter, rörsocker, kardemumma och Lidlkaffe
4 personer

Ugnsbakade äpplen med cashewnötter, rörsocker, kardemumma och Lidlkaffe

4 st stora aromaäpplen
2 dl fairtrade naturella cashewnötter
4 msk smör
1 dl brunt rörsocker från Malawi
en rejäl nypa grovmalen kardemumma
2 dl grädde
  1. Värm ugnen till 200°. Kärna ur äpplena med en äppelpipa. Snitta skalet runt om mitten så slipper du spruckna äpplen.
  2. Finhacka cashewnötterna. Skär av botten på äpplena och ställ dem i en ugnsfast form.
  3. Blanda smör, de hackade nötterna, kardemumma och brunt rörsocker. Tryck äpplena fulla med fyllning. Använd dina händer.
  4. Baka äpplena i ugnen tills de är helt mjuka.
  5. Servera äpplena varma med kall lättvispad grädde och fairtrade-snabbkaffe från Lidl.

2014-11-17 21:00
Helstek kalvbiff med rösti, rödvinsreduktion och sparris
Helstek kalvbiff med rösti, rödvinsreduktion och sparris är kött och potatis de lux. Ibland går inte suget efter 80-talet att motstå. 1986 var rösti en matrevolution jämförbar med pizza och kebab i Mariestad. Restaurangerna La fondue och San Michele var stjärnor på den kulinariska arenan i sjöstaden. Båda har sedan länge bytt namn och erbjuder idag thaiinspirerad mat.
Helstek kalvbiff med rösti, rödvinsreduktion och sparris
Du steker rösti och reducerar vin medan steken är i ugnen. Sparrisen sjuder medan köttet vilar. Till en rosastekt kalvbiiff med knaprig rösti, kraftig rödvinsreduktion och spröd sparris dricker du med fördel ett glas Cameleon Cabernet Sauvignon Reserva. Vinet doftade precis lika gott idag som förra helgen.
kalvstek6
Nu ska vi prata om rödvinsreduktion, men inte vilken rödvinsreduktion som helst utan en rödvinsreduktion på en halv flaska Domaine Bousquet Malbec Grand och ett ljust muscovadosocker. Så gott. Med tålamod och bra råvaror kommer man långt. Bengt Alsterlind tänkte SEO långt före Google kom till jorden. Vem minns inte klassikern: - Nu ska vi prata om djur, men inte vilka vilka djur som helst utan vi ska prata om Eurythmics”.
4 personer

Helstek kalvbiff

800 gram kalvbiff i bit med kappa
1 st vitlöksklyfta
ett knippe färsk timjan
sesamolja
svartpeppar och flingsalt
ett knippe grön sparris
  1. Värm ugnen till 125 grader.
  2. Snitta kappan i ett rutmönster. Då slipper du en bananböj på steken. Gnid in köttet med sesamolja, finhacka vitlök, timjan, rosmarin. flingsalt och svartpeppar. Bryn köttet i smör så att det får lite färg.
  3. Stek kalvbiffen till en innertemperatur på 62-65 grader för rosa kött.
  4. Låt kalvbiffen vila innan du skär köttet i tunna fina skivor.
  5. Ansa och skala sparrisen. Sjud sparrisen al dente någon minut i lättsaltat vatten-

Rösti

600 gram potatis
200 gram bacon
1 st rödlök
ett knippe persilja
salt och svartpeppar
smör
  1. Strimla bacon och lök. Grovhacka persiljan. Skala och riv ner potatisen grovt. Krama ur vätskan.
  2. Blanda strimlad lök, bacon och persilja och riven potatis. Krydda med salt och svartpeppar.
  3. Smält generöst med smör i en stekpanna.  Platta ut potatisblandningen till en kaka i smöret och stek på medelvärme tills båda sidorna fått fin färg.
  4. Om du inte vill eller vågar vända röstin i luften lägger du ett lock över och vänder röstin på locket. Det går utmärkt att steka röstin i stekpanna och baka klart i ugnen.

Rödvinsreduktion

1 st finhackad schalottenlök
2 msk ljust muskovadosocker
4 dl Domaine Bousquet Malbec Grand eller liknade rött vin
3 msk koncentrerad kalvfond
  1. Fräs den hackade löken mjuk lite smör. Tillsätt sockret och låt det smälta.
  2. Häll på vin och kalvfond koka ner till en tredjedel. Sila.

2014-11-14 21:00
Jordärtskockssoppa med vitt vin, röda äpple och tempurafriterad grön sparris
Jordärtskockssoppa med vitt vin, röda äpple och tempurafriterad grön sparris är perfekt vårmat efter 18 hål med många svingar på en vårtidig golfbana. Vet inte om jag numera kan skylla på åldern men det stämmer inte riktigt så här långt in på säsongen. Men jag säger som von Zweigbergk. Det är bra mängdträning.
Jordärtskockssoppa med, vitt vin, röda äpple och friterad grön sparris
Till den här underbart lätta och sötsyrliga vårsoppan med krispig sparris dricker du med fördel ett glas Org de Rac Chardonnay. Något annat vore lite av ett tjänstefel. Ett magiskt gott vin från Swartland i Sydafrika med dofter av tropisk frukt och subtil ek med härlig smak av citrus och butterscotchkarameller.
Jordärtskockssoppa med, vitt vin, röda äpple och friterad grön sparris
Tempurafriterad sparris ska ätas omgående. Får den ligga i soppan mer än två minuter blir det tråkiga små degklumpar så kocken får hålla lite tempo. Vilket han i köket på Kolarestrasse vanligtvis har.
Jordärtskockssoppa med, vitt vin, röda äpple och friterad grön sparris
1963 skakades eller skadades världen lite beroende på hur man ser det av flera omvälvande händelser. USA miste sin president i ett terrordåd och Mariestad fick en ny medlem. Vilken som var värst får omvärlden bedöma. Även om det en dag som denna är svårt att undvika att reflektera över sin ålder tänker jag generellt för mycket kring den i stället för att leva nu när jag faktiskt är den som fortfarande lever.
Jordärtskockssoppa med, vitt vin, röda äpple och friterad grön sparris
Jordärtskockssoppa med, vitt vin, röda äpple och friterad grön sparris
Jordärtskockssoppa med, vitt vin, röda äpple och friterad grön sparris
En soppa utan nybakad bröd är som en golfrunda utan könsord. Det är tur man har en fru som kan baka världens godaste ciabatta.
4 personer.

Tempurafriterad grön sparris

1 liter solrosolja
ett knippe svensk grön sparris
4 dl iskallt mineralvatten
2 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl plus lite till panering
1 msk bakpulver
flingsalt
  1. Värm solrosolja i en kastrull
  2. Blanda mjölen och kallt mineralvatten till en slätt tunn smet.
  3. Ställ tempurasmeten i kylen en halvtimma.
  4. Ansad och skala och skär ner sparrisen i mindre bitar. Så stora att dom får plats på en soppsked.
  5. Vänd sparrisen i mjölet. Doppa den skalade sparrisen i smeten. Låt rinna av.
  6. Fritera sparrisen krispig och gyllenbrun. Krydda med flingsalt.

Jordärtskockssoppa med vitt vin och röda äpple

700 gram jordärtskockor
2 st små svenska syrligt äpple
8 dl kycklingbuljong
1 dl Org de Rac Chardonnay
balsamico bianco
1 dl grädde
1 dl rysk yoghurt
en kruka färsk persilja
salt och vitpeppar
  1. Ansa, skala och dela skockorna och äpplena i mindre bitar och koka mjuka i buljong och vin.
  2. Tillsätt grädde och rysk yoghurt och låt soppan koka ihop.
  3. Mixa soppan slät. Krydda med salt och vitpeppar. Balansera syran med balsamico bianco
  4. Lägg nyfriterad sparris i mitten på varje tallrik och fyll försiktigt på med jordärtskockssoppa. Servera omgående.
  5. Avsluta med finhackad persilja.

2014-11-13 21:00
Spaghetti med smörstekta sommarkantareller, grädde, västerbottenost och persilja
Spaghetti med smörstekta sommarkantareller, grädde, västerbottenost och persilja är bara ett bevis på att det faktiskt finns svamp i skogen. Om än väldigt små och få. Inte så mycket att blogga om kanske men det är väldigt gott och precis vad jag behövde efter ytterligare en aktiv och underbar semesterdag med allt jag gillar. Tidig morgonträning på Actic, en svamptur till Forshem, en skaplig golfrunda med sköna gubbar i perfekt väder och så nedtrappning med lite matbloggande framför fotbolls-VM.
Spaghetti med smörstekta sommarkantareller, grädde, västerbottenost och persilja
När jag körde i genom Forshem såg jag att Forshems Bryggeripub har öppnat för säsongen. Varför inte åka dit och prova en sval Forshem Ale hos Göran. Forshem är verkligen en levande landsbygd med högkvalitativa lokala produkter. Här finns en pub, ett bryggeri och en gästgivaregård i världsklass ett stenkast från det blommande berget Kinnekulle. Inte så dumt och snart finns det massor med svamp i skogen. Så du som lägger ris och kottar över dina hemliga kantarellställen behöver inte vara orolig.
Spaghetti med smörstekta sommarkantareller, grädde, västerbottenost och persilja
Lyckades välta ner en flaska vin från bordet . Då är det tur att dagens vin var en PET-flaska Les Pious från Côtes Du Rhône. Ett välbalanserat vin med lång eftersmak som passar utmärkt till grillat och buffé. Och så glömmer du väl inte att rösta på din favorit i tävlingen Årets Grillmästare. Idag blev det inget grillat till pastan men min kvot av aktiviteter var fylld. Jag får tända grillen imorgon. Här hittar du mitt tävlingsbidrag.
4 personer

Spaghetti med smörstekta sommarkantareller, grädde, västerbottenost och persilja

4 portioner spaghetti
1/2 liter små sommarkantareller
2 dl grädde
riven västerbottenost efter tycke och smak
färsk persilja
  1. Koka pastan enligt anvisningar på förpackning. Häll av vattnet och lägg tillbaka i kastrullen. Häll på grädden och riv över västerbottenost. Avsluta med generösa mängder finhackas persilja. Smaka av med salt och svartpeppar.
  2. Rensak svampen och stek den i smör. Krydda med salt och svartpeppar.
  3. Vänd ner de smörtekta kantarellerna i pastan.

2014-11-12 21:00
Grillad ryggbiff med smörstekta toppmurklor, potatisstomp, råstekt haricoverts och rödvinssky
Grillad ryggbiff med toppmurklor, potatisstomp, råstekt haricoverts och rödvinssky känns som en superjackpot. Vansinnig gott samtidigt som jag bröt min murkelförbannelse.  Jag kanske saknar ledaregenskaper men min envishet tar mig dit jag vill. Ofta med goda resultat. Så självklart fanns det toppmurklor på världens bästa Torsö.
Grillad ryggbiff med smörstekta toppmurklor, potatisstomp, råstekt haricoverts och rödvinssky
En mör ryggbiff är bland det godaste nötköttet medan en seg och torr är det absolut tråkigaste. Med en rejäl kappa öser sig ryggbiffen sig själv med fett och du får ett kött som är mört som smör. Nästa helg ska jag mala en bit ryggbiff med kappa och blanda med lika mycket grovmalen högrev. Med min frus Flippin’ Burger hamburgerbröd bör det bli Nordeuropas godaste burgare. Annars lägger jag av.
Grillad ryggbiff med toppmurklor, potatisstomp, råstekt haricoverts och rödvinssky
Tre toppmurklor i timmen är lite snålt för att säga upp sig och bli återförsäljare. Men nu när jag har kalibrerat min murkelradar tror jag att maj blir en bra svampmånad för vårt husbehov. Att hitta en toppmurkla är som att hitta en liten fin köttbit inlindad i moccaskinn bland mossa och löv. Naturen är otroligt stark och givmild trots att vi gör vårt bästa för att förstöra den.
Grillad ryggbiff med toppmurklor, potatisstomp, råstekt haricoverts och rödvinssky
En helg i slutet av april med klarblå himmel och 20 grader känns dubbelt så lång och stärkande mot en helg i november. Underbart att kunna tillaga och äta sin middag utomhus. Till en grillad ryggbiff med toppmurklor, potatisstomp, råstekt haricoverts och rödvinssky passar ett glas Org de Rac Merlot Reserveutmärkt. Ett underbart vin med toner av blåbär. Smörstekta murklor är numera nummer ett på min lista över matsvamp. Men en murkelsås till halstrad gös eller en krämig murkelpasta går också ner i magen på en man i övre medelåldern.
4 personer

Grillad ryggbiff med smörstekta toppmurklor, råstekt haricoverts och rödvinssky

700 gram svensk ryggbiff med kappa från Svea Lantkött200 gram haricoverts
20 st toppmurklor
2 dl kalvbuljong
1 dl rödvin
salt och svartpeppar
smör
  1. Sjud ihop kalvbuljong och rödvin till en sky.
  2. Stek haricoverts och murklor i smör. Krydda med salt och svart peppar.
  3. Krydda köttet med salt och svartpeppar. Grilla på medelvärme till önskad innertemperatur.

Potatisstomp

600 gram potatis av mjölig sort
1 st finhackad schalottenlök
3 msk finhackad gräslök
100 gram smör
1 dl kallpressad rapsolja
1 dl grädde
salt
  1. Skala och skär ner potatisen i mindre jämnstora bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
  2. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.
  3. Stöt ner samtliga ingredienser till ett grovt mos medan potatisen är varm. Krydda med salt.

2014-11-11 21:00
Spaghetti med toppmurklor, grillad vit vätternsparris, krabba, grädde och västerbottenost
Spaghetti med toppmurklor, grillad vit vätternsparris, krabba, grädde och västerbottenost är en riktigt lyxig pastarätt för under femtio kronor per portion. Murklorna bjuder allemansrätten på, spaghetti är billigt och några krabbklor gör ingen konkurs. Det är möjligen den vita vätternsparrisen från sparrisgården i Norra Fågelås som drar upp priset några kronor men det är värt. Vansinnigt gott och enkelt. Och en bit västerbottenost och lite grädde finns det alltid hemma så är ju nästan gratis.
Spaghetti med grädde, västerbottenost, toppmurklor, vit Vätternsparris och krabba
I veckan tog jag och min kära hustru en tur till ett svampställe på Torsö där jag plockat kantareller i över 25 år. Under ungefär en timma hittade fyra murklor. När vi kom tillbaka till bilen föreslog min fru att vi skulle gå in på andra sidan vägen. Utan att ha satt min fot på den sidan av vägen under 25 år svarade jag reflexmässigt att där inne finns det ingen svamp. Vi gjorde givetvis som min fru föreslog och 30 meter in i skogen hittade vi på 20 minuter en hel påse fina toppmurklor. Det är befriande att släppa taget och våga tro på att någon annan kan ha rätt. Det finns fördelar med att mogna in i övre medelåldern.
Spaghetti med grädde, västerbottenost, toppmurklor, vit Vätternsparris och krabba
Med risk att bli tjatig tycker jag att du ska dricka ett glas Org de Rac Shiraz Reserve till en spaghetti med toppmurklor, grillad vit vätternsparris, krabba, grädde och västerbottenost. Men nu lovar jag att det är sista gången jag rekommenderar just det här goda vinet på 100 procent Shiraz.
Spaghetti med grädde, västerbottenost, toppmurklor, vit Vätternsparris och krabba
Toppmurklor och krabba är en klassisk kombination. Kanske inte lika klassisk som murklor och kräftor men när ICA sålde ut gårdagens krabbklor kunde jag inte låta bli. Lite får man chansa när plånboken är tunn och hittills mår jag finfint.
Spaghetti med grädde, västerbottenost, toppmurklor, vit Vätternsparris och krabba
Det är ljuvligt att vara ledig. Golf, matlagning och träning och inte många måste grejer på agendan. En tur till skogen är väl det som känns mest planerat. Att solen skiner gör ju inte saken sämre. Nästan så jag blir lite golfsugen.
Spaghetti med toppmurklor, grillad vit vätternsparris, krabba, grädde och västerbottenost
Det är en sådan här spaghetti jag gärna betalar 90 kronor för till dagens lunch. Men det kanske är en omöjlig ekvation. Både mentalt och ekonomiskt.
4 personer

Spaghetti med toppmurklor, grillad vit vätternsparris, krabba, grädde och västerbottenost

4 portioner spaghetti
20 st stora toppmurklor från Torsö
1 st schalottenlök
ett knippe vit vätternsparris
6 st krabbklor eller krabbkött
en bit västerbottenost
5 dl grädde
salt och svartpeppar
en kruka färsk kruspersilja
  1. Koka spaghettin i genröst saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och låt vila i ett durkslag.
  2. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Skala och ansa sparrisen. Sjud den al dente. Häll av vattnet och häll på lite olivolja. Krydda med salt.
  3. Grilla sparrisen några minuter så den får lite fin röksmak och grillränder. Låt vila.
  4. Krossa krabbklorna med en tång eller köttbank och pilla ut köttet.
  5. Borsta bort eventuell jord och barr från toppmurklorna och skär dom sedan i kvartar så att du får fina snittytor. Stek murklorna några minuter i smör. Krydda med salt och svartpeppar. Låt vila.
  6. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs löken mjuk i smör i en stor kastrull. Tillsätt den kokta spaghettin, grädde och finriven västerbottenost. Låt sjuda tills grädden tjocknar till en krämig sås.
  7. Vänd ner murklor och krabbkött i spaghettin någon minut så att allt blir genomvarmt. Smaka av med salt och svartpeppar.
  8. Avsluta med finhackad persilja och riven västerbottenost.

2014-11-10 21:00
Urbenad och kolgrillad kyckling med friterad färskpotatis, Pecorino Romano och ruccola
Urbenad och kolgrillad kyckling med friterad färskpotatis, Pecorino Romana och ruccola är en väldigt god måltid. Det går åt mycket energi efter en i dubbel bemärkelse het dag på golfbanan. Jag bara älskar vällagrad Pecorino Romano med sin stora sälta och sköna kristaller. Perfekt att riva över nyfriterad färskpotatis en kväll i juli då vätskeförlusten måste balanseras.
Urbenad och kolgrillad kyckling med friterad färskpotatis, pecorino och ruccola
Jag hade först tänkt fylla den urbenade kycklingen med vitt bröd, ägg, rostad vitlök och knaperstekt bacon men hungern tog överhanden så jag orkade inte fullfölja den goda tanken. Svensk kyckling med salt och svartpeppar i sitt eget skinn räckte gott. Helt underbart.
Urbenad och kolgrillad kyckling med friterad färskpotatis, pecorino och ruccola
Jag drack en kall Frank’s Energy & Sports Drink till min kyckling. Det är inget jag rekommenderar om du inte som jag ska ut och springa em mil i värmen. Häll hellre upp ett glas Señorío de Cuzcurrita och ta det lugnt på östra verandan. En smakrik, stram, generöst fruktigt och nyanserad Rioja med rostad fatkaraktär med inslag av mörka körsbär, plommon, örter, kaffe och choklad som passar utmärkt till en kolgrillad kyckling. Här hittar du en kille som kan bena ur en kyckling. Faktiskt inte så svårt.
4 personer

Urbenad och kolgrillad kyckling med friterad färskpotatis, Pecorino Romano och ruccola

2 st små svenska kycklingar
smör
1 kg färskpotatis
1 liter rapsolja
100 gram Pecorino Romano
50 gram ruccola
flingsalt och svartpeppar.
  1. Krydda de urbenade kycklingdelarna med salt och svartpeppar. Vik in delar i sitt skinn. Fäst skinnet med tandpetare. Bryn kycklingdelarna i smör innan du grillar kycklingen gyllene över en fin kolbädd. Låt kycklingen vila innan du skär upp den.
  2. Värm oljan i en kastrull. Skala och skär färskpotatisen i små fina klyftor.
  3. Fritera klyftorna mjuka och gyllene. Krydda med flingsalt. Blanda den nyfriterade potatisen med riven Pecorino och ruccola och servera till den grillade kycklingen.

2014-11-07 21:00
Spröd paj med parmigiano-reggiano, grön sparris, serranoskinka och ruccola
Spröd paj med parmigiano-reggiano, grön sparris, serranoskinka och ruccola smälter i munnen. En paj med smakar från både Italien och Spanien som passar förträffligt till både grillat och kräftor.
Spröd paj med parmigiano-reggiano, grön sparris, serranoskinka och ruccola
Toppad med serranoskinka från Spaniens vita grisar i som lufttorkats i minst 12 månader och pepprig ruccola är pajen med parmigiano-reggiano och grön sparris en underbar förrätt eller lättare lunch.
Spröd paj med parmesan, grön sparris, serrano och ruccola
Vi drack en kopp Hazienda till pajen. En fyllig och mustig mörkrost på 100 procent arabicabönor med toner av blå plommon och nötter. Ett glas kallt mineralvatten vid sidan förhöjer totalupplevelsen.
Spröd paj med parmesan, grön sparris, serrano och ruccola
Lite aceto balsamico tradizionale, flingsalt och en god olivolja är det enda som behövs som tillbehör till en spröd paj med parmigiano-reggiano, grön sparris, serranoskinka och ruccola. Och sedan underlättar det med en hustru som är världsbäst på att baka. Det är hon som lär mig allt om pajdeg.
4 personer

Spröd pajdeg

3 dl vetemjöl
125 gram kylskåpskallt smör
3 msk iskallt vatten
  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Skär smöret i små bitar. Mixa mjöl och smör  mixa i matberedare till en smulig massa.
  3. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Ställ i kylen en timma.
  4. Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut den till så den täcker en pajform med 24 centimeters diameter plus kanten.
  5. Dra bort det översta bakplåtspappret och vänd degen på plats med det undre papperet.
  6. Tryck ut degen i formen. Se till att du får ut all luft under degen. Fäst kanterna med en gaffel. Nagga botten.
  7. Förgrädda pajskalet i cirka tio minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna.

Spröd paj med parmigiano-reggiano, grön sparris, serrano och ruccola

2 st äggulor
3 st ägg
5 dl grädde
salt och vitpeppar
150 gram parmigiano-reggiano
ett knippe grön sparris
50 gram ruccola
100 gram serranoskinka
aceto balsamico tradizionale
flingsalt och olivolja
  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Skala och ansa och skär ner sparrisen i mindre bitar. Sjud sparrisen några minuter i lättsaltat vatte,
  3. Häll av vattnet och skölj i kallt vatten. Låt vila.
  4. Vispa ihop äggulor, ägg och grädde. Krydda med salt och vitpeppar.
  5. Riv ner osten i äggblandningen.
  6. Sprid ut sparrisen i pajskalet och häll försiktigt på ägg- och ostblandningen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter eller tills fyllningen stannat. Lägg eventuellt på folie om pajen får för mycket färg.
Severa pajen med serranoskinka, ruccola, aceto balsamico tradizionale, olivolja och flingsalt.

2014-11-06 21:00
Spaghetti Frittata på en kvart
Spaghetti Frittata tar en kvart att laga och är en riktig god blandning mellan omelett och stekt spaghetti. Två sorters italiensk ost, tysk kallrökt skinka och finhackad svensk persilja ger en mättande lunch i matlådan. Idag fuskade jag och lät matlådan med råstekta gulbetor stå kvar i kylen på jobbet. Fick av en slump ett uppdrag i närheten av Lidköpings golfbana så vi passade på att prova deras lunch.
Spaghetti Frittata på en kvart
Överraskande bra med trevlig service och generösa portioner med fläsk, löksås och raggmunk. Perfekt stekt fläsk, lagom söta lingon, krispig raggmunk och en len löksås satt fint medan seniorgolfarna kämpade i ösregnet på nionde green. Överraskande och en smula fördomsfullt i den bemärkelse att jag hört att det är ett gatukök som driver golfrestaurangen på Lidköpings GK. Fördomar är till för brytas ner så det blir fler luncher på LGK i höst om jag har vägarna förbi.
Spaghetti Frittata på en kvart
Kvällens Spaghetti Frittata känns som det slutliga beviset på min neuropsykiatriska funktionsnedsättning. Jag gör mig absolut inte lustig över ADHD, ADD och DAMP. Tvärtom. Det måste vara ett rent helvete att leva med de diagnoserna. I mitt fall kan det vara så enkelt att jag inte lärt mig att hantera tillvaron för det konstiga är att energin tryter ofta när jag ska diska, dammsuga eller klippa gräsmattan.
Spaghetti Frittata på en kvartSpaghetti Frittata på en kvart
Men att det finns kraft att kväll efter kväll maniskt matblogga, träna, springa eller spela golf känns som någon form av störning. Speciellt när jag har vaknat halv fem varje morgon sedan jag var sex år. På den tiden var det inte populärt att cykla runt och ringa på hemma hos alla kompisar klockan sju varje lördag och söndag. Hur som helst smakar det väldigt bra med kopp starkt skuggkaffe till Spaghetti Frittata som fungerar både som förrätt, lunch och middag med lite olika tillbehör. Inspiration från ricette.giallozafferano.it.
4 personer

Spaghetti Frittata på en kvart

5 st ekologisk ägg
50 gram Parmigiano Reggiano
100 gram Provolone
persilja
salt och svartpeppar
50 gram kallrökt skinka
4 portioner kokt spaghetti
olivolja
  1. Vispa ihop äggen.
  2. Tärna ost och skinka i centimeter stora tärningar och blanda ner i de uppvispade äggen.
  3. Finhacka perrslilan och balnda ner i äggblandninge,
  4. Krydda med salt och svartpeppar.
  5. Värm en stekpanna med lite olivolja och lägga i den kokta spaghettin och tryck till pastan så du får en jämna kaka.
  6. Stek speghettin någon minut innan du häller på äggblandningen. Stek på medelvärme tilla äggen stannar.
  7. Vänd frittata med hjälp av en tallrik och stek några minuter tills all ost har smält.
  8. Servera med riven Parmigiano Reggiano och lite extra finhackad persilja.

2014-11-05 21:00
Färsk spenatpappardelle med smörstekta kantareller och Parmigiano-Reggiano
Färsk spenatpappardelle med kantareller och Parmigiano-Reggiano är kul och enkel matlagning som ger dig en delikat lunch på en halvtimma. Efter en natt med för lite sömn gjorde jag den här pastadegen i en liten mixer. Det går faktiskt utmärkt att köra förvälld och urkramad bebispenat, ekologiska ägg och durumvetemjöl till en smidig deg och sedan knåda för hand och kavla ut den tunt med en klassisk brödkavel.
Färsk spenatpappardelle med smörstekta kantareller och Parmigiano-Reggiano
Till en söndagslunch med nylagad färsk spenatpappardelle, smörstekta kantareller från Torsö och ost från Italien passar ett glas Les Pious fint. Ett vin från Côtes Du Rhône med tydliga toner av mörka och röda bär och en ursprungstypisk kryddighet. För egen del är det snart utslagstid på Mariestads G&CC så jag dricker ett kopp svart Puro Organic. Jag är seriös i min golf.
Färsk spenatpappardelle med smörstekta kantareller och Parmigiano-Reggiano
I går var jag för tredje gången i år ute på Torsö för att kolla om det finns någon svamp i de fina skogarna. Första gången var det murklor som gällde och det fanns det tyvärr ganska gott om men kantareller verkar det vara sämre med. Hittade efter någon timmes letande en liter av skaplig kvalitet precis när jag höll på att ge upp.
4 portioner

Färsk spenatpappardelle med kantareller och Parmigiano-Reggiano

3 dl durumvetemjöl
3 st ekologiska ägg
150 gram färsk bebisspenat
ett knippe bladpersilja
en liter kantareller
en bit Parmigiano-Reggiano
smör
flingsalt och svartpeppar
  1. Förväll spenaten och krama ur så mycket vätska du bara kan. Lägg spenat, ägg och durumvetemöl i en mixer och kör till en deg. Knåda sedan degen smidig för hand.
  2. Kavla ut degen till en tunn fyrkant på ett mjölat bakbord. Skär degen i en och en halv centimeter breda remsor.
  3. Koka pastan i genröst saltat vatten några minuter. Hälla av vattnet.
  4. Stek kantarellerna i smör och krydda med salt och svartpeppar.
  5. Blanda försiktigt den nykokta pastan med kantarellerna.
  6. Avsluta med hyvlad eller riven Parmigiano-Reggiano, finhackad bladpersilja och lite ringlad olivolja.

Alltid snabb leverans och FRAKTFRITT inom Sverige

Den perfekta presenten

Är du osäker på vad du ska ge bort i present? Ett presentkort från Köksprodukter är alltid en uppskattad gåva!

» Beställ ditt presentkort redan NU

Betala enkelt och säkert hos oss, välj kort eller faktura

CERTIFIERAD E-HANDEL

KONTAKT / INFORMATION

TPB Presenten AB
Norra Oskarsgatan14, 582 73 Linköping
Org.nr. 556423-2634

» kundtjanst@koksprodukter.se

NYHETSBREV

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och erhåll senaste nytt  med massor av fantastiska erbjudanden.

KORT OM KÖKSPRODUKTER

Köksprodukter - Vi har det senaste och mesta inom kök, inredning och design.

Det dukade bordet som glas, porslin och bestick. Köket som köksredskap, köksmaskiner och husgeråd. Vardagsrummet som heminredning och designprodukter. Vår försäljning sker genom vår internetbutik.

Copyright © 2013 TPB Presenten AB / Köksprodukter.se